Afscheid van mijn smartphone

Ik ben een tech junkie…. Of een gadget gek… of een mobieltjes verslaafde… hoe je het ook wil noemen (misschien ben ik het wel allemaal…)

Hoe langer ik erover nadenk, des te meer ik tot die conclusie kom. Ik kick gewoon op gadgets en dingen met een schermpje.

Het begon volgens mij met de Blue Brain. Als je in de jaren 80 geboren bent, dan ken je dat ding misschien nog wel.

Het was niet meer dan een vertaalcomputer en rekenmachine in één die je gratis kreeg bij de Postbank. Volgens mij was ik daar na een kwartier al op uitgekeken, maar het was wel leuk dat er een “toetsenbord” op zat… voelde toch een beetje alsof je een laptop had!

Daarna MOEST ik een Maxer hebben. Een gele buzzer, die je ook weer bij een bankrekening kreeg, maar dan bij de ABN.

Je kon er eigenlijk helemaal niks mee. Mensen konden dan bellen naar een nummer om een code of hun telefoonnummer door te sturen naar de buzzer. Als je dan werd “gebuzzd” kon je een telefooncel opzoeken om terug te bellen…  Ik was een jaar of 13 denk ik toen ik dat ding had en eerlijk gezegd was alleen mijn moeder diegene die mij weleens dan een “bericht” stuurde om te “zeggen” dat ik naar huis moest komen.

Tja, compleet nutteloos om te hebben als puber maar ook de opvolger (eentje waar tekst in verscheen ipv een nummer) moest ik uiteraard hebben.

Nou goed, ik ga je niet vermoeien met een opsomming van alle buzzers en mobieltjes die ik heb gehad want dan wordt het wel een hele saaie en lange lijst, maar ik had in 1996 als 14 jarige mijn eerste mobieltje (niet dat ik hem toen nodig had natuurlijk…) en ik heb er in totaal denk ik wel 25 versleten tot de 1e PDA’s en “1e generatie” smartphones uitkwamen.

T-Mobile had toen de MDA, een telefoon met zowel toetsenbord als een touchscreen, en het mooiste: je kon films downloaden op je PC, overzetten op een geheugenkaartje, dat kaartje in de MDA stoppen… nou goed, je was 4 uur bezig in totaal maar dan kon je wel een film kijken op je “mobieltje”!!

Hebberigheid van de iPod en iPhone

De echte gamechanger was natuurlijk de komst van de iPod Touch en de iPhone.

deToen de iPod Touch uitkwam werd ik namelijk pas echt hebberig! Spelletjes spelen, muziek, internetten, het ziet er mooi uit: ik wil er een!

Ik weet nog dat ik bijna wanhopig zat te zoeken naar een reden om het recht te lullen voor mezelf om een iPod Touch te kopen.

Uiteindelijk kocht ik hem voor mijn vriendin zodat zij hem als digitale agenda kon gebruiken. HANDIG! Uiteraard wist ik dat zij daar toch niet op zat te wachten maar dan kon ik hem “dan maar” gaan gebruiken.

Maar die iPod Touch… ja dat was toch wel een ding…

Tot mijn “teleurstelling” vond mijn vriendin hem eigenlijk toch wel leuk en handig. Een maand later hadden we er dan ook allebei een.

En toen de iPhone uitkwam waren we ook een van de eerste die hem hadden.

Ok, ik was dan weer niet zo’n “fan” dat ik s’nachts voor de winkel lag als er een nieuw model uitkwam, maar ik wilde hem toch wel z.s.m hebben!

Een smartphone is gewoon handig. Punt.

Je kan er lang of kort over praten maar feit is dat het gewoon een fantastisch ding is.

De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt, en je hebt tegenwoordig, zeker privé, bijna geen computer meer nodig als je een smartphone hebt.

Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen wat je er allemaal mee kan, maar het is bijna onmisbaar geworden in het dagelijks leven. Sterker zelfs, als ik de deur uitloop zonder smartphone dan voelt het bijna onnatuurlijk… alsof ik mijn schoenen ben vergeten aan te trekken… In het zeldzame geval dat ik hem toch vergeet ga ik gelijk terug naar huis om hem op te halen.

Althans... zo was het tot november 2018…

Ik heb een smartphone zakelijk gezien nodig.

Even voor het beeld: ik ben zzp-er en heb dan ook het gevoel toch altijd wel bereikbaar te moeten zijn. Met elke gemiste oproep, sms, app of mail kan ik in principe een klant mislopen, en even plat gezegd dus ook omzet en geld. Bovendien vind ik het ook gewoon netjes om mijn klanten zo snel mogelijk te beantwoorden.

Eerlijk gezegd is het ook zo dat als ik in een file sta, ik na zo’n 5 seconden stilstaan vaak al de neiging heb even de mailtjes te checken (ik zit daar toch maar te niksen en kan dus net zo goed klanten beantwoorden: lekker productief!).

Een smartphone zorgt er dus voor dat ik mijn klanten goed kan helpen!

Bovendien lopen dankzij mijn smartphone de "bedrijfsprocessen" mooi soepel.

De agenda’s zijn allemaal gekoppeld: mijn assistente heeft toegang tot mijn agenda zodat zij hier ook afspraken in kan zetten, en ook privé is de agenda gekoppeld met die van mijn vriendin.

Verder heb ik een app voor mijn boekhouding en ook mijn mobiele pin terminal is via een app gekoppeld.

Omdat ik veel onderweg ben gebruik ik ook dagelijks Google Maps, Flitsmeister en Parkmobile.

Zakelijk gezien is mijn smartphone dus onmisbaar, maar ook privé wil ik eigenlijk niet zonder…

Even een muziekje op zetten, de lichten aan doen, appje sturen naar vrienden, nieuws lezen, shoppen (lang leven bol.com, Zalando en Aliexpress…!), eten bestellen, vakantie boeken… Alles doe ik via de smartphone!

Conclusie: als er iemand vergroeid is met zijn smartphone dan ben ik dat wel!

Terug naar november 2018: ik voel gewoon me klote

Ik merk al sinds een paar weken dat ik sneller geïrriteerd ben. Ik slaap slecht, voel me wat rusteloos en opgejaagd, heb het idee nergens tijd voor te hebben, altijd maar achter de feiten aan te lopen, en voel mij futloos tegelijk…

Nu hebben wij ook in februari een zoontje gekregen dus als kersverse ouder gooi ik het erop dat het er gewoon bij hoort (ondanks dat wij eigenlijk wel mazzel hebben omdat de kleine man vanaf dag 1 al best een goede slaper is en wij er s’nachts nooit uit hoeven…)

Als ik op een middag een klant sta terug te mailen op mijn iPhone, en mijn zoontje aan mijn andere hand om aandacht vraagt besef ik ineens hoe idioot deze situatie eigenlijk is.

In plaats van aandacht te hebben voor mijn zoontje van 9 maanden zit ik een klant te mailen… Lekkere prioriteiten stel ik dan…

Als ik vervolgens ook nog die avond een mailtje terugkrijg van mijn klant met de mededeling dat haar naam niet Angelique maar Petra is, besluit ik dat het echt niet langer kan zo.

Ik moet iets veranderen en echt weer wat relaxter worden, en gewoon weer de tijd nemen.

In de eerste plaats meer tijd nemen voor mijn gezin, maar ook als ik werk gewoon de tijd nemen om rustig mijn klanten te beantwoorden in plaats van dat ik alles gehaast “tussendoor” doe.

Ik heb ook wel eens gehoord dat wij als mens eigenlijk niet geschikt zijn om te multitasken, dus als ik daarmee zou stoppen zou dat misschien wel wat schelen qua rust...

Schermtijd van 7 uur… oh nee het is maar 5 uur per dag…

Kijkend naar de schermtijd in mijn iPhone zie ik dat ik op gemiddeld 7 uur per dag zit, waarvan 2 uur navigatie. Ok, ja het is veel. Maar goed, ik ben ook productief en gebruik hem voor mijn werk, dus ach… het is niet zo dat ik de hele dag alleen maar op Youtube zit.

De dag daarna blijft het wel door mijn hoofd spoken… Zonder navigatie zit ik 5 uur per dag op mijn smartphone… 7 dagen in de week… dat is… fuck… dat is 35 uur in de week…!!!

35 uur per week breng ik door in mijn smartphone!

Dat is bijna een hele werkweek...! Een werkweek dat ik doorbreng op mijn iPhone?!?!?! Elke week weer??

Ja dan is het niet gek dat ik het gevoel heb tijd tekort te komen…!

Wat doe ik eigenlijk al die tijd op mijn smartphone?

Zoveel mailtjes heb ik nou ook weer niet te beantwoorden namelijk…

De meeste tijd zit ik dan ook te surfen op internet, en verder zit er veel tijd in nutteloze apps.

En eerlijk is eerlijk: ik pak hem inderdaad bij ieder loos momentje even op. Of ik nu in de lift sta, in de rij bij de kassa, naar de toilet loop (en ook op de toilet zit), soms ook tijdens het eten, of als ik gewoon even ergens heen loop; eigenlijk heb ik hem bijna continue wel vast. Soms om even te kijken hoe laat het is, of om even “lekker” door de appjes te swipen. Of natuurlijk omdat ik nog even "iets moet checken voor werk".

Niet alles gaat 24/7 door: websites gesloten op zondag…?!

Ongeveer een jaar terug zat ik op zaterdagavond een commode voor de baby te zoeken (ja natuurlijk op mijn smartphone!). Wij hadden er een gevonden op een website maar waren nog niet helemaal uit over de kleur. Omdat het eten klaar was hebben wij het even geparkeerd, en na nog even wat tv te hebben gekeken bedacht ik dat wij de commode nog moesten bestellen.

Toen ik de site opende verscheen er echter een popup:

De winkel, en dus ook de webshop is gesloten op zondag ivm de zondagsrust!

Het was inmiddels iets na 12 uur s’nachts en bestellen is dan ook niet meer mogelijk op de website!

Mijn eerste reactie: pissig en verbaasd! Prima als je de bestellingen niet behandeld op zondag maar dan kun je dat toch maandag doen??? Laat mij lekker gewoon bestellen!!!

Boos en vastbesloten nooit meer hier iets te kopen (uiteindelijk hebben we hem daar wel gekocht natuurlijk...) ga ik dan maar naar een andere website maar ook die blijkt “op slot” op zondag…!!!

Nu gaat het hier om best grote winkels: zowel Babypark als Baby-Dump hanteren namelijk zondagsrust en zijn zowel offline als online dus gewoon op zondag dicht (misschien is het dezelfde eigenaar, geen idee verder)

Al die tijd heb ik dit gewoon absurd gevonden, maar nu ineens besef ik: als zij zo groot kunnen zijn terwijl zij “slechts” 6 dagen in de week open zijn; waarom zou ik als zzp-er dan 24/7 bereikbaar moeten zijn?

Ik wil van mijn smartphone af! Kan dat?

Met het besef dat ik dus een kleine werkweek doorbreng op mijn smartphone en dat de wereld misschien helemaal niet instort als ik “minder” bereikbaar ben, wil ik hem het liefst spontaan weg doen, maar even realistisch gezien: ik kan moeilijk terug naar een papieren agenda, en mijn pin apparaat moet nou eenmaal via een app gekoppeld zijn aan mijn smartphone. Ik kan dus niet zonder!

Bovendien, ook privé kan ik toch niet zonder smartphone? Al is het maar voor zoiets als DigiD die ook met een app werkt!

 Gewoon wat zelfbeheersing opbrengen dus en die smartphone wat minder oppakken.

Na een week vol zelfbeheersing en pogingen bij ieder gebruik na te denken of het echt nodig is dat ik die smartphone pak zie ik dat mijn schermtijd amper is veranderd.

Bovendien besef ik dat zelfs als ik het zou kunnen terugbrengen naar 1 uur per dag het nog steeds 7 uur in de week is, en dus bijna een volle werkdag per week…

Maar ik heb wat bedacht!

Een tablet in plaats van een smartphone

Op een tablet kan ik alle apps installeren die ik nodig heb, maar hij is zo groot dat ik die niet in een loos momentje in de lift tevoorschijn kan halen, al is het maar omdat een tablet natuurlijk nooit in mijn broekzak past.

Aangezien ik toch altijd een tas of koffer bij me heb kan ik hem daar gewoon indoen maar dat is dan weer net te ver weg om zomaar te pakken als ik even sta te "niksen".

Ik heb alleen wel internet nodig, bijvoorbeeld voor het pin apparaat, dus het meest ideaal is zo’n draagbaar modempje waarmee ik een hotspot aan kan zetten… En dan nog dus een simpele telefoon om te kunnen bellen. Of een tablet waar een simkaart in kan maar dan moet ik weer een los data abbo afsluiten...

Wat een gedoe…

De dumb phone: bellen, sms-en en een hotspot.

De oplossing voor mij is een "dumb phone". Via Aliexpress heb ik een telefoon gekocht van een of ander onbekend Chinees merk: een ZMI Z1 (dat bedoel ik… ik had er ook echt nog NOOOOIT van gehoord…)

Hij kan ook weinig behalve een hotspot aanmaken, bellen en sms-en (wat ik ook niet graag doe want de taal staat in het Engels of Chinees dus je bent echt heeeeel lang bezig met een sms…)

(Nokia brengt trouwens ook weer toestellen op de markt te waarmee je vrij weinig kan. Whatsapp is daar nog wel op beschikbaar (ik denk wel een gestripte versie) en de taal kan in het Nederlands dus misschien iets handiger voor sms-en, maar omdat die accu bij het gebruik van een hotspot best snel leeg raakt en bovendien ook erg warm wordt heb ik gekozen om de ZMI te gebruiken.)

Kosten? 70 euro! (en nee, ik ben geen 0 vergeten!)

Kortom: een dumb phone is ideaal voor mijn doel!

Alles wat ik nodig heb bij me, maar verder weg

Op mijn tablet heb ik Google Maps en alle andere apps geïnstalleerd die ik zakelijk nodig heb. Omdat mijn tablet dus standaard geen internet heeft moet ik eerst een hotspot aanmaken, wat weer een drempel is om niet klakkeloos mijn tablet te gebruiken.

Whatsapp en email heb ik op mijn laptop geïnstalleerd (die verder gewoon thuis ligt), dus die heb ik onderweg niet meer bij me.

Mailtjes en appjes beantwoord ik enkel nog s’ochtends en eventueel aan het eind van de dag als ik thuis kom: in totaal kost mij dat nog maar 10 minuten per dag.

Wat is het effect van geen smartphone meer hebben?

Ik was eigenlijk bang dat ik het misschien maar 2 dagen vol zou houden, maar het tegendeel is waar!

Vanaf de 1e dag heeft het mij rust gegeven, eigenlijk in alles!

Ontspannen, aardiger, scherper zicht en... meer spaargeld!

Mijn vriendin merkte direct dat ik veel ontspannender was, ik had meer tijd om te luisteren, met mijn zoontje te spelen, en deed eigenlijk nog maar 1 ding tegelijk. Geloof het of niet maar ik had zelfs het idee dat mijn ogen scherper en meer zien…!

Verder houd ik grappig genoeg aan het einde van de maand meer geld over omdat ik minder koop (ongemerkt kan ik zelfs bij Aliexpress nog wel veel geld uitgeven, los van bol.com, Zalando, Coolblue, enz)

Sneller klaar met werk!

Maar ook met mijn werk is het verschil echt bizar groot. Waar ik normaal ongeveer 1 uur mee bezig was, kostte het nu maar 30 tot 40 minuten!

Hier ben ik eigenlijk nog steeds het meest verbaasd over, want het is niet zo dat ik normaal tijdens mijn werk op mijn iPhone zat dus ik had hier eigenlijk echt totaal geen verschil in verwacht.

Ik vond dit zo fascinerend dat ik hier wat verder in ben gedoken.

Minder prikkels en afleiding door de smartphone weg te doen

Het ontbreken van een smartphone zorgt ervoor dat ik minder prikkels heb, en dus ook minder aan mijn hoofd heb… Ik hoef en kan ook niet meer van alles checken qua nieuws, berichtjes, mailtjes, social media, enz.

Als ik iets hoor of bedenk kan ik het niet gelijk even opzoeken op internet.

Ik heb dus eigenlijk geen afleiding meer.

Het ontbreken van die afleiding zorgt er dus voor dat je merkbaar sneller kan werken, denken en ook nog eens rustiger en ontspannender bent!

Wist je dat je 7 minuten nodig hebt om je concentratie weer terug te krijgen na iedere afleiding?

Uit onderzoek blijkt dat als je geconcentreerd aan het werk bent en wordt afgeleid, het gemiddeld 7 minuten duurt voordat je weer je focus terug hebt.

Word je dus in een uur 3x afgeleid door een berichtje, notificatie, of gewoon je eigen brein die de neiging heeft om toch even het schermpje aan te doen, dan heb je dus eigenlijk al 21 minuten “achterstand” opgelopen, oftewel: één derde van je tijd ben je dan al kwijt…!

Bijzondere weetjes!

Tijdens mijn zoektocht kwam ik trouwens ook nog een aantal andere interessante weetjes tegen:

Weetje 1:

Je krijgt op 1 dag evenveel prikkels als dat iemand in de middeleeuwen kreeg in zijn HELE leven!

En ja ok, in de middeleeuwen was er gewoon niet zo veel te doen misschien, maar het betekent wel dat je hersenen vandaag de dag gewoon echt niet normaal veel informatie moeten verwerken!

Weetje 2:

Gemiddeld brengt iemand dagelijks 2 uur en 45 minuten door op zijn smartphone (ik trok dat gemiddelde dus ook aardig omhoog natuurlijk) maar ik ben tot nu toe niemand tegengekomen die daadwerkelijk minder als 1 uur per dag op zijn smartphone zit.

Dat gemiddelde gaat trouwens jaarlijks ook steeds verder omhoog, maar het betekent dus dat er gemiddeld ruim 19 uur per week (dus ruim 2 volle werkdagen!) op de smartphone wordt doorgebracht!

Weetje 3:

Je uiterlijk veranderd...! Echt! Steeds meer mensen krijgen een extra botje bij hun achterhoofd door het veelvuldig gebruik van de smartphone! Een zogenaamde “smartphoneschedel”. Ok, gelukkig kan het geen kwaad maar toch…

Is er een verband tussen het smartphone gebruik en een burn-out?

Ik ben geen arts of psycholoog dus ik zal niet beweren dat het hieraan ligt maar ik kan mij zomaar voorstellen dat er een logisch verband kan zijn tussen het stijgende smartphone gebruik en de toenemend aantal burn-outs. Als je ziet hoeveel tijd je wekelijks kwijt bent, en eigenlijk hoeveel stress het ongemerkt geeft lijkt het in ieder geval wel slim om eens wat kritischer naar je smartphone gebruik te kijken.

Zodra je even een "adempauze" van je smartphone neemt merk je eigenlijk pas hoeveel impact hij op je heeft.

Hoeveel tijd ben jij kwijt?

Nu ga ik je echt niet heel betweterig met het wijsvingertje omhoog vertellen wat je wel of niet moet doen, maar als jij jezelf herkent in dingen als: een rusteloos gevoel, het idee dat je achter de feiten aanloopt, tijd tekort komt, wat gestresst en opgejut?

Kijk dan eens gewoon naar je eigen smartphone gebruik, vermenigvuldig dat met 7 dagen en sta heel even stil bij het aantal uur in de week dat je doorbrengt op je smartphone.

En bedenk dan ook nog eens hoeveel werkdagen dat zijn…!

Alex

Een tijd terug heb ik besloten weer meer tijd te nemen, niet alleen voor mijn gezin en vrienden maar ook voor mijn werk. Meer tijd, meer focus, en ontspannender met alles omgaan. Door praktische tips, kennis en inzichten met je te delen hoop ik je ook te helpen en te inspireren om ook eens meer tijd te nemen voor de écht belangrijke dingen! En nee, ik ben geen zen goeroe ofzo, dus ook ik val nog steeds weleens terug in mijn oude patroon, maar ook deze fuckups deel ik met je zodat je er hopelijk ook iets aan hebt :)

>